Форум Молодії

Теми для публікацій та розмов


Кошти на будівництво збирали цілим селом
11 січня 2011 Артур Буковинець

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Буковинець Артур, користувач 1ua
Артур Буковинець
Тема: Кошти на будівництво збирали цілим селом
Ольга МАКСИМЮК
o_maksymiuk@mail.ru 
Аналогічну капличку, яка є у Святоуспенській Почаївській Лаврі збудували мешканці у селі Молодія Глибоцького району. П’ятикупольна, 150-тонна споруда висотою близько 13 метрів, розташована в центрі села. На її будівництво кошти збирали мешканці Молодії самотужки. 
Проект будівлі запозичили у Поєчаві, а підкорегувала його архітектор Ірина Коротун. 
Сільський священик отець Ілля каже, що капличку збудували з ініціативи прихожан, аби залишити пам’ятку своїм дітям та онукам. У цьому селі народився та проживав владика Володимир, який є намісником у Почаївській лаврі, тому й споруда схожа з почаївською.  
Перший камінь під будівництво заклали торік восени. 
Усі будівельні роботи прихожани здійснювали на добровільних засадах. Люди жертвували гроші, будматеріали, а водії безкоштовно підвозили гравій та пісок. Керував процесом будівництва мешканець Молодії Василь Сердяк. Чоловік каже, що роботи вже завершено, і об’єкт майже готовий до відкриття. 
Михайло Меренюк на будівництві допомагав мало не щодня. Виконував підсобні роботи. Таку ж роботу виконував і його односельчанин Георгій Малієвич. Огорожу для каплички викував Василь Черво, а розписав стіни та намалював ікони разом зі своїм сином художник Віорел Ропчан. 
– Освятити капличку планували наприкінці листопада, – каже отець Ілля. Однак все залежатиме від обставин.

11 січня 2011


1


  Закрити  
  Закрити